IMG_4643

Keerkring Emmeloord

Een glazen kubus vormt het centrale deel van de nieuwe brede school “De Keerkring” in Emmeloord. ,,De hoeksteen noem ik het”, zegt Hans Groenewegen.

In deze school is de hoeksteen het centrale verbindingspunt, met alle andere elementen in het gebouw. Het is de gecombineerde speelhal en centrale ontmoetingsruimte, hier komen alle spanten en dragers bij elkaar. Het is als het ware het middelpunt van een denkbeeldige grote cirkel, waarvan een kwart daadwerkelijk is gebouwd. Dat stuk bestaat uit zes ‘taartpunten’, die de lokalen vormen. Als een waaier liggen ze om de centrale ruimte heen. Aan de ene kant van het gebouw komen de kleintjes in het eerste lokaal binnen. En in de zes jaar die volgen, schuiven ze steeds een klein stukje op. Na groep acht verlaten ze aan de andere zijde de school.

Zes glazen raampartijen steken door het mos-sedumdak heen. Ze hebben van buitenaf de vorm van langgerekte huisjes. ,,Lantaarns noem ik ze. Elk lokaal heeft zo’n hoge licht-happer. Ze hebben gekleurd glas in drie tinten: blauw, groen en paars. In elk lokaal voert één tint de boventoon en die hoofdkleur komt terug in de deur en de garderobekast van dat lokaal. ’s Avonds gaan de lampen aan in de school, en dan schijnt het licht door het gekleurde glas naar buiten: een vrolijk cadeautje voor de wijk.

,,Het is een openbaar, gemeenschappelijk gebouw, dat die wijkfunctie zo mooi uitstraalt.” Binnen is het gebouw warm door de open houten dakconstructie. Die is niet weggewerkt achter systeemplafonds. De blik valt dus op warme houten, forse gelamineerde houten liggers, oranje gebeitst. ,,Ik houd van transparantie, juist op basisscholen. Dat zorgt voor herkenbaarheid. Als je leest dat kinderen soms denken dat melk uit een pak komt in plaats van uit koeien Hier kun je de installaties met het oog volgen; de kabelgoten en de luchtkanalen zijn gewoon in het zicht gebleven. Je kunt zien waar de stroom of lucht vandaan komt……