100_0411

De Heijendaler

In het verpleeghuis en reactiveringscentrum de Heijendaler vormt kleur een belangrijk zintuigprikkelend element dat de bewoners houvast biedt bij het gebruik van het gebouw.

Elke woongroep onderscheidt zich door een eigen combinatie van wandbekleding, lambrisering en vloerbedekking. Per verdieping, met drie woongroepen, rouleren drie kleurstellingen.

De woonstraat heeft duidelijke straatachtige kenmerken met in het overgangsgebied een voor iedere groep specifieke voordeur met bel en brievenbus, vellingkant blokken aan de buitenzijde en een ‘straatachtige’ verlichting.

De muren zijn afgewerkt met een stootrand van hardsteen. Vensters variëren in hoogte en ligging, om de gangen te verlevendigen. De vierkante rechthoekige, horizontale en verticale ramen tot aan de grond nodigen uit tot een fysieke beweging, doorgaan, bukken of stilstaan. De dagkanten zijn voorzien van een zwaardere tint geel, waardoor het licht zonnig afstraalt op de ruimte.

Een geleidelijn met indirect licht in het plafond wijst de route en draagt bij aan het evenwichtsgevoel. Steplights – bewoners kijken meer naar beneden dan naar boven – verduidelijken de route op vloerniveau.

Op de begane grond bevinden zich de openbare voorzieningen, de bibliotheek, het internetcafé, de rolstoelmaker, de wasserij, de stilteruimte, die met het entreegebied zijn verbonden door een vestingachtige bakstenen wand waarmee de openbare buitenruimte wordt voortgezet in een klein winkel- annex ontspanningsgebied. Hierdoor wordt voor de aan het huis gebonden bewoners de buitenwereld enigszins binnengehaald.