BORNE dijkhuis achterkant detail

Dijkhuis Borne

Een gebouw als een prikkeling van licht en kleur voor mensen met een langzamer ritme.

Het nieuwe woonzorgcentrum Dijkhuis is enerzijds een signaal naar de buitenwereld en tegelijkertijd in zichzelf gekeerd. Het gebouw duikt aan de rondweg om Borne op als een herkenbaar, hoog en markant gebouw. En presenteert zich aan de “Bornse” kant als een betrekkelijk sobere laagbouw, die met verschillende soorten metselwerk en balkons niet misstaat in een typische woonomgeving. Door de vloeiende lijnen en telkens in hoogte verspringende gevel valt de grootte van het L-vormige complex eigenlijk nauwelijks op. Toch hebben 98 appartementen, verpleegafdelingen met totaal 90 bedden, en ± 2500 m2 aanverwante semi-openbare ruimten een eigen plaats gekregen. Het qua oppervlakte extreem grote gebouw werkt nergens kolossaal.
De grote verrassing van het Dijkhuis zit aan de binnenkant. Waar je een voorspelbaar doolhof van gangen zou verwachten opent zich een verrassende binnenwereld van hoge ruimten, loopbruggen, balkons en speels lopende trappen.
Een natuurlijke beweging bij het binnenkomen van het gebouw is een verbaasd omhoog kijken. Twee reusachtige hoge atriums vormen de kern van het complex. Ze vervullen de functie van plein en trefpunt waar je als bewoner en bezoeker ongestoord kunt kijken naar een levendige wereld. Zorgvuldig verlicht en aangekleed met hout, gekleurd glas en pastelachtig schilderwerk geeft de binnenzijde de warmte van een echt hart.

Het samen brengen van zoveel verschillende verblijfs- en gebruiksfuncties op deze schaal, van restaurant, café, apotheek, huis- en tandartsen, fysiotherapie, podoloog, ziekenhuis prikpost, etc rondom de beide atria is uniek.
Met name door de ruimte die de atria’s bieden is er een goed overzicht op alle voorzieningen en kan een moeilijke zoektocht middels gangen en bewegwijziging worden voorkomen.
De vormgeving van de begane grond, waar de meeste functie zijn gelokaliseerd, middels semi-transparante verdiepingshoge houten gelakte puien, zorgt voor natuurlijke eenheid. De individuele herkenbaarheid middels naamsaanduidingen zijn in overleg eenduidig vormgegeven. En gerelateerd aan de functie is de afscheiding met het centrale plein meer of minder geopend.

De speelse inrichting creëert een grote verscheidenheid aan kijk, wacht, en eetplekken waar men in contact kan komen met de vele interne gebruikers of bezoekers vanuit Borne en alleen of samen met je eigen groep kunt zijn.