midsland-2

Midsland terschelling

Kinderopvang, Basisschool, middelbare school, gymzaal, bibliotheek, en Jongerencentrum Terschelling.

Aan de rand van het dorp Midsland zijn verschillende maatschappelijke functies geïntegreerd. De concentratie van deze voorzieningen maakt diverse combinaties mogelijk. Tegelijkertijd hebben de verschillende functies hun specifieke eigenheid in vormgeving en gebruik.

De kinderopvang en de basisschool grenzen aan de traditionele dorpsbebouwing en zijn overeenkomstig vormgegeven, zij zijn letterlijk onder de pannen. Qua beleving en gevoel van veiligheid ondersteunt de kapvorm het verzorgende aspect en de basisvorming voor deze jonge mensen.

De diverse koppelingen van grote en kleine lokalen maakt een speels gebruik en aanpasbaarheid van de accommodatie mogelijk. De middelbare scholieren hebben een eigen entree en buitenruimte aan de zuidzijde van het complex richting de rondweg van het eiland.

De school heeft een heldere zakelijke opzet passend bij de functie en de doelgroep. Een doorgaande zwarte plint koppelt de school en de bibliotheek met de jongerenruimte en de multifunctionele ruimten. De heldere opzet toont de gebogen houten dakconstructie, gespannen middels een enkele spandraad.

Dit verhoogt de lichtheid van de ruimte die naar alle zijde transparant is, zodat direct contact met de weidsheid van de weilanden mogelijk is. Achter een strak zilveren dakrand refereert het mos/sedumdak aan de schrale begroeiing in de achterliggende duinen. De jongerenruimte is geopend in een hoek met een fors hoekraam wat ook als zitelement kan dienen.

Het uitzicht naar buiten is spectaculair en van buitenaf zijn de feestelijkheden in de avonduren ook goed te zien. Omdat op het eiland de kleuren en de luchten helderder lijken hebben we gekozen voor een goed contrast, zwart-wit, Fins rood, zeegroen en naturel houtkleuren en steenachtige materialen.

Samen vormt het een natuurlijk ensemble in een bijzondere omgeving.