De locatie geeft een vrije mogelijkheid tot het opstellen van een gebouw en kent weinig contextuele beperkingen. Functioneel zijn door Trivium Meulenbeltzorg echter wel duidelijke wensen geformuleerd. TMZ wil de zorg aan bewoners efficiënt organiseren en daarom de kleine woongroepen van 8, samenvoegen in woonvleugels van 16 en clusteren tot een totaal aantal van 48 bewoners per etage.
De eis om een zo’n groot aantal bewoners gelijkvloers te huisvesten heeft geleid tot een van schaalvergroting die inspireerde tot de opwaardering van een eeuwenoud concept. De opzet van het ontwerp heeft een sterke overeenkomst met de cellenstructuur van een klooster, met heldere structuren, herkenbaarheid en overzicht. Echter waar het bouwvolume van een klooster vaak een gesloten introverte structuur heeft, ontmoeten de woonvleugels elkaar in een open kruisvorm. De koppen van de facilitaire- en drie woonvleugels komen samen in een centraal atrium. Een binnenwereld die voor de beleving van de verpleeghuisbewoner van groot belang is. Een centraal hart verlicht door grote glaspuien en daklichtstraten voor natuurlijke daglichtinstraling. En met zicht op alle windstreken, groene tuinen, waterspiegel of de stad.
Om massaliteit te voorkomen zijn de bouwstenen vergroot wat een schaalverkleining van het geheel oplevert. Het robuuste materiaalgebruik komt overeen met die van een klooster. De grootformaat steen, “de kloostermop” is zowel in de gevels als in het centrale hart toegepast, waardoor het gevoel van stevigheid en veiligheid voor de bewoner tastbaar wordt. In de totale materialisering is gezocht de rust en sereniteit van een kloostersfeer en transparantie, een open karakter om in contact te zijn met de maatschappij van vandaag.